Skip to main content

KJ Opinion

Opinion är en viktig del av vårt livräddande arbete
på Stiftelsen Kattjouren.

Ända sedan Shalini startade nätverket Kattjouren har genomslagskraftig kommunikation varit en Kattjourens främsta styrkor. I dag använder stiftelsen denna kraft för att driva opinion i enskilda djurskyddsärenden i syfte att rädda djurs liv. Påverkansarbete är en viktig del av stiftelsens arbete och sker via Kattjourens facebooksida.

Under 2021 har vårt påverkansarbete tillsammans med juridiska insatser bland annat resulterat i att den blinda kattungen Kelly räddades från avlivning. Kelly som förmodligen varit blind sedan sina allra första veckor, var på en veterinärklinik, opererad och redo för att åka till sitt nya hem. Då omhändertogs hon av länsstyrelsen som sett en bild av henne på Facebook (innan hennes ögon opererades) och beslutat att hon skulle avlivas. Trots att Kelly själv var ett bevis på att hon klarade sig utmärkt utan syn – vilket veterinären både intygade och hade filmklipp som visade – stor myndigheten på sig ifråga om beslutet att ta Kellys liv.

Insamlingsstiftelsens juridiska insatser gav Kellys ägare, katthjälpsföreningen Kattkommando Syd, möjlighet att driva ärendet och överklaga beslutet att avliva Kelly. På sociala medier postades ett inlägg om den lilla kattungens utsatta situation.

Människor från när och fjärrran blev upprörda över länsstyrelsens resonemang. Både länsstyrelsen och domstolen som skulle avgöra ärendet fick många hundra mejl. Och 40 000 människor skrev på namninsamlingar till stöd för Kelly (mer än 20 000 var från andra länder som USA och England).

Ett stort antal veterinärer och andra specialister inom djurhälsa och beteende skrev sakkunnigutlåtanden till stöd för Kelly. Domslutet blev rättvist, Kelly fick leva.

Den här sidan kommer att uppdateras med mer information om påverkansinsatser.