Skip to main content

Hjälp djuren i krigets Ukraina

Bilderna ovan har tagits av Breaking the Chains och Paw Help International som vi samarbetar med för att förmedla hjälp till djuren i Ukraina.

Din gåva behövs för livräddande hjälp

till djuren som drabbats av kriget i Ukraina

Ge en gåva via din bank:
Bankgiro 390-7466

Ge en gåva via Swish:
123 182 5603

Ge en gåva via Paypal:
fundraiser@stiftelsenkattjouren.se

Skänk 135 kr (katt) eller 150 kr (hund) för att rädda liv genom att ge ett grundskydd till en ukrainsk katt eller hund: vaccinationer (basvaccin och rabiesvaccin), ohyrebehandling (inälvsmask samt hudparasiter) och microchip. Märk ditt bidrag med “Djurskydd UA”.

Djuren i Ukraina är i akut behov av hjälp

I Ukraina strider människor fortfarande för sin frihet. Många är på flykt tillsammans med hundar, katter och andra djur. EU-kommissionens uppmaning till medlemsstater, att underlätta införseln av ukrainska flyktingars djur, har lett till en del förenklingar. I Sverige innebär det bland annat att djuren undersöks och sätts i karantän på statens bekostnad. Hemisolering används när matte/husse har bostad och bedöms kunna klara att hålla djuret isolerat.

Medan situationen förenklats för de flyktingar som lyckas ta sig till andra länder, är den tragisk bortom alla ord för alla de hemlösa djuren. Redan innan kriget for de väldigt illa. De djurvänner som driver djurhem i Ukraina har under många år kämpat för att, under knappa förhållanden, göra allt de kunnat för hundar, katter och andra utsatta djur. Nu lever dessa eldsjälar och deras försvarslösa skyddslingar under omöjliga förhållanden.

De shelter som finns är överfyllda i och med  att många djur överges när människor flyr. Det råder svår brist på foder, djuren svälter och en del djurhem har bombats. Veterinärvård finns inte tillgänglig. De flesta eldsjälar har valt att stanna för att ta hand om djuren, men inte alla.

På en del håll har hundratals hundar och katter släppts ut för att klara sig på egen hand. I ett stort shelter i Borodyanka övergav den ansvariga 450 hundar instängda, i början på mars. Mer än en månad senare, när ryssarna retirerat, fick hundarna hjälp. De som hållits inomhus hade svultit ihjäl, medan runt 150 hundar som varit instängda i boxar utomhus, hade överlevt genom att dricka regnvatten. Många var i väldigt kritiskt skick. Vi har donerat en stor djurambulans till räddningsorganisationen Breaking the Chains. I den fraktades de sista 120 överlevande hundarna från Borodyanka till en säkrare del av landet.

Människor som stannar på djurhemmen riskerar sina liv. De går en mörk framtid till mötes tillsammans med djuren de skyddar.

En strimma hopp kommer från de organisationer och räddningsgrupper som utan hänsyn till sin egen säkerhet sätter allt på spel för att se till att mat kommer till djurhemmen och att hundar, katter och andra djur förs i trygghet. De säkerställer att de djur som anländer till EU-länder får vård och att kontroller görs för djurs och människors skull.

Vi samarbetar med fantastiska organisationen Breaking the Chains – militärveteraner som nu volontärt räddar djur. De tar varje dag stora risker genom att åka in genom ukrainska krigszoner med foder för flera månader till shelter, så att dessa ska kunna klara sig under lång tid även om de blir avskurna från omvärlden. De tar också med sig djur och sätter dem i säkerhet hos seriösa organisationer som tar hand om dem.

I hjälparbetet för djuren i Ukraina är veterinärvård helt avgörande – och en bristvara. Vi gör  livräddande skillnad för de drabbade hundarna och katterna genom mobila räddningsenheter, Animal Rescue Units (ARU). Vi köper och utrustar större och mindre fordon för att användas som djurambulanser, transportfordon och mobila veterinärkliniker. Ett av våra fordon går i skytteltrafik mellan Polen och Ukraina, medan flera räddningsenheter är på plats inne i Ukrainas röda zoner där de ger veterinärvård till hundar och katter på djurhemmen.

Stiftelsen Kattjouren samarbetar med följande aktörer i ARU-projektet: Breaking the Chains (UK), Sache Foundation (RO), Santa Dog (DK), Paw Help International (PL). Volontärer i projektet arbetar från Sverige, Rumänien, Holland, Danmark, Polen och Ukraina.

Organisationer och samarbetspartners